6. Europski matematički kongres

U ponedjeljak 2. srpnja počeo je 6. Europski matematički kongres koji se održava u Krakovu. Od 1992., Europsko matematičko društvo (EMS) poziva svake četiri godine matematičare iz cijelog svijeta na ovaj važan događaj. Prethodni kongresi održani su u Parizu, Budimpešti, Barceloni, Stockholmu i Amsterdamu. Ove godine kongres je organiziran od strane kolega iz Poljskog matematičkog društva i sveučilišta Jagiellonian u Krakovu, pod predsjedanjem profesora Stefana Jackowskog iz Varšave i uz počasno pokroviteljstvo poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog.
Očekuje se sudjelovanje oko tisuću matematičara, a kongres će se održavati tijekom ovog tjedna u dvorani Maximum sveučilišta Jagellionian. U ponedjeljak je predsjednica Europskog matematičkog društva prof. Marta Sanz-Sole podijelila ukupno 12 nagrada čije dobitnike su odabrala tri različita odbora, a monetarna vrijednost svake nagrade je 5000 eura. Svi pobjednici pozvani su da održe predavanje na Kongresu.
10 nagrada dobili su istraživači do 35 godina starosti koji su europskog podrijetla ili rade u Europi, kao priznanje za njihov izvanredan doprinos matematici. Dobitnike je izabrao odbor od 15 međunarodno priznatih matematičara iz različitih područja, a predsjedavala je prof. Frances Kirwan sa Oxforda. Sredstva za nagradu omogućila je zaklada Foundation Compositio Mathematica. Među prijašnjim dobitnicima nažalost nema Hrvata, ali laureati su dosad nastavljali svoje karijere s iznimnim uspjehom, a neki od njih su osvojili i Fieldsovu medalju, najznačajnije svjetsko priznanje za mlade matematičare. Europske političare trebala bi zabrinuti činjenica da od 10 nagrađenih čak petero gradi svoju karijeru izvan Europe, u SAD-u.
Ovogodišnji dobitnici su: Simon Brendle (31, Stanford University), Emmanuel Breuillard (35, Universite Paris-Sud, Orsay), Allesio Figalli (28, University of Texas), Adrian Ioana (31, University of California), Mathieu Lewin (34, University of Cergy-Pontoise, Paris), Ciprian Manolescu (33, University of California), Gregory Miermont (Universite Paris-Sud), Sophie Morel (32, Harvard University), Tom Sanders (Oxford University), Corinna Ulcigrai (32, University of Bristol).
Nagradu Felix Klein financira Institut za industrijsku matematiku u Kaiserslauternu i obično se dodjeljuje mladom matematičaru (do 38 godina starosti) za upotrebu sofisticiranih metoda za dobijanje konkretnog i upotrebljivog rješenja nekog složenog problema u industriji. Nagradu je dodijelio odbor od 6 članova pod predsjedanjem prof. Willa H.A. Schildersa, a dobio ju je Emmanuel Trélat (37) sa sveučilišta Universite Pierre et Marie Curie (Paris 6), za izvanredan doprinos u području astronautike.
Po prvi puta dodijeljena je nagrada "Otto Neugebauer" za posebno značajan članak ili knjigu iz područja povijesti matematike. Dobitnika je birao odbor od pet specijalista za povijest matematike, pod predsjedanjem prof. Jeremya Graya, a sredstva je omogućila jedna od vodećih izdavačkih kuća Springer-Verlag. Nagradu je dobio Jan P. Hogendijk za tekst kojim je objasnio kako je grčka matematika utjecala na srednjovjekovni arapski svijet, kako se tamo razvijala te kako je naposljetku prenesena u Europu.

satunnaisuus