Premis concedits al 6 º Congrés Europeu de Matemàtiques a Cracòvia

2 juliol 2012

Comunicat de premsa

Dilluns, 2 de juliol, just després de la final del Campionat d'Europa de la UEFA, s’ha iniciat el l 6è Congrés Europeu de Matemàtiques a la ciutat històrica de Cracòvia, a Polònia. Des de 1992, la Societat Matemàtica Europea (EMS), convida cada quatre anys els matemàtics de tot el món a aquest important esdeveniment. Els congressos anteriors s'han celebrat a París, Budapest, Barcelona, Estocolm i Amsterdam. Aquest any, el congrés està organitzat per la Societat Matemàtica Polonesa i la Universitat Jagiellonian de Cracòvia i l’organització està encapçalada pel professor Stefan Jackowski (Varsòvia). El president polonès, el Sr Bronislaw Komorowski, ha
acceptat el Patrocini d’Honor del Congrés.

Prop de 1.000 matemàtics estan participant en aquest congrés que té lloc durant tota aquesta setmana a l'Auditorium Maximum de la Universitat Jagiellonian al centre de la ciutat de Cracòvia. Aquest dilluns al matí hi havia una forta expectació per la cerimònia d'obertura per una raó molt especial: Un total de 12 premis instaurats per la Societat Matemàtica Europea han estat atorgats per la presidenta de la EMS, la Professora. Marta Sanz-Solé (Barcelona, Espanya) i decidits per tres comitès diferents.

El valor econòmic de cada premi és de 5.000 euros. Tots els guanyadors estan convidats a donar conferències als 6ECM.

10 Premis EMS:

Els premis EMS es concedeixen a joves investigadors que no siguin majors de 35 anys, de nacionalitat europea o que treballin a Europa, en reconeixement a l’excel·lència de les seves contribucions en matemàtiques. Els guanyadors van ser seleccionats per un comitè de prop de 15 matemàtics de reconegut prestigi internacional que cobreixen una gran varietat de camps dintre de la matemàtica.
El comitè ha estat presidit per la Professora Frances Kirwan (Oxford, Regne Unit). Els fons per a aquest premi han estat dotats per la Fundació Compositio Mathematica.

Els guanyadors d’edicions anteriors del premi han continuat amb gran èxit les seves carreres. De fet, alguns d'ells han guanyat la distinció més important per a joves matemàtics, la Medalla Fields per la Unió Matemàtica Internacional (com a molt es concedeixen 4 medalles Fields cada 4 anys) . Els participants del Congrés per tant poden estar assistint a una conferència a càrrec d'un futur guanyador d’una Medalla Fields!

Els polítics europeus implicats en recerca haurien d’estar preocupats: Entre els 10 joves guardonats, d’extraordinari talent, n’hi ha 5 que han optat per prosseguir la seva carrera als Estats Units!

Llista de Guanyadors del Premi

Simon Brendle, 31 anys, va rebre el seu doctorat de la Universitat de Tübingen a Alemanya sota la supervisió de Gerhard Huisken. En l'actualitat és professor de Matemàtiques a la Universitat de Stanford (EUA). Rep el premi EMS pel reconeixement als seus resultats excel·lents en equacions en derivades parcials geomètriques i sistemes de tipus el·líptics, parabòlics i hiperbòlics, que han donat lloc a grans avenços en la geometria diferencial incloent el teorema de l'esfera diferenciable, la convergència general del flux de Yamabe, la propietat de compacitat de les solucions de l'equació de Yamabe, i la conjectura de Min-Oo.

Emmanuel Breuillard, 35 anys d'edat, es va graduar en matemàtiques i física a l'École Normale Supérieure (París), i després va cursar estudis de postgrau a Cambridge (Regne Unit) i Yale (EUA), on va obtenir un doctorat en 2004. En l'actualitat és professor de Matemàtiques a la Universitat París-Sud, Orsay. Rep el premi EMS per la seva recerca important i profunda en teoria del grups asimptòtics, en especial sobre l’alternativa de Tits per a per a grups lineals i en l'estudi dels subgrups aproximats, utilitzant una gran quantitat de mètodes procedents d’àrees molt diverses de les matemàtiques, que ja ha tingut un impacte molt important en la combinatòria , la teoria de grups, la teoria de nombres i més enllà.

Alessio Figalli, de 28 anys d'edat, es va graduar en matemàtiques per la Scuola Normale Superiore de Pisa (2006) i va obtenir un doctorat conjunt de la Scuola Normale Superiore de Pisa i de l'École Normale Supérieure de Lió (2007). Actualment és professor a la Universitat de Texas a Austin. Rep el premi EMS
per les seves destacades contribucions a la teoria de la regularitat d’aplicacions de transport òptim, les desigualtats quantitatives geomètriques i funcionals i per les seves solucions parcials a conjectures de Mather i Mañé a la teoria de sistemes dinàmics.

Adrian Ioana, de 31 anys, va obtenir una llicenciatura en Ciències de la Universitat de Bucarest (2003) i va rebre el seu Ph.D. de la UCLA el 2007 sota la direcció de Sorin Popa. Actualment, és professor assistent a la Universitat de Califòrnia a San Diego. Rep el premi EMS pel seu treball impressionant i profund en el camp d’àlgebres d'operadors i de les seves connexions amb la teoria ergòdica i teoria de grups, i en particular, per a la solució de diversos problemes d'importància oberts en la teoria de la deformació i rigidesa, entre ells una conjectura de Connes que ha estat oberta durant molt de temps sobre les àlgebres de von Neumann sense automorfismes exteriors.

Mathieu Lewin, 34 anys, va estudiar matemàtiques a l'École Normale Supérieure (Cachan), abans d'anar a la Universitat de Paris-Dauphine, on va obtenir el seu doctorat en 2004. En l'actualitat ocupa una posició de temps complet del CNRS de recerca a la Universitat de Cergy-Pontoise, prop de París. Rep un premi d'EMS pel seu treball innovador en els aspectes rigorosos de Química Quàntica, de teoria quàntica de camps relativista i mecànica estadística.

Ciprian Manolescu, 33 anys, va estudiar matemàtiques a la Universitat de Harvard, es va doctorar en 2004 sota la supervisió de Peter B. Kronheimer. Va treballar durant tres anys a la Universitat de Columbia, i des de 2008 és Professor Associat a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles. Rep un premi EMS pel seu treball profund i de gran influència en la teoria de Floer, que combina amb èxit tècniques de la teoria de gauge, la geometria simpléctica, la topologia algebraica, els sistemes dinàmics i la geometria algebraica per estudiar varietats en dimensió baixa, i en particular pel seu paper clau en el desenvolupament de lateoria de Floer combinatòria.

Grégory Miermont va rebre la seva educació en l'École Normale Supérieure a París, durant el període 1998-2002. Va defensar la seva tesi doctoral, supervisada per Jean Bertoin, el 2003. Des de 2009 és professor a la Université Paris-Sud 11 (Orsay). Durant l'any acadèmic 2011-2012 va ser professor visitant a la Universitat de British Columbia (Vancouver). Rep el premi EMS per la seva tasca destacada en els scaling limits de les estructures aleatòries com arbres i aplicacions planes aleatòries, i la seva visió molt innovadora en el tractament de les mètriques aleatòries.

Sophie Morel, de 32 anys d'edat, va estudiar matemàtiques a l'École Normale Supérieure a París, abans d'obtenir el seu doctorat a la Université Paris-Sud, sota la direcció de Gerard Laumon. Des de desembre de 2009, és professora a la Universitat de Harvard. Rep un premi EMS pel seu treball profund i original en la geometria de l'aritmètica i les formes automorfes en particular l'estudi de les varietats de Shimura, aportant idees noves i inesperades en aquest camp.

Tom Sanders va estudiar matemàtiques a Cambridge, va rebre el seu doctorat en 2007 sota la supervisió de William T. Gowers. Des d'octubre de 2011, és una investigador de la Royal Society a l’Universitat d'Oxford. Rep el premi EMS pels seus resultats fonamentals en la combinatòria d'additiva i l'anàlisi harmònic, que combina d’una forma magistral les tècniques conegudes amb nous mètodes per aconseguint aplicacions espectaculars.

Corinna Ulcigrai, 32 anys, va obtenir el seu diploma en matemàtiques de la Scuola Normale Superiore de Pisa (2002) i va defensar el seu doctorat en matemàtiques a la Universitat de Princeton (2007), sota la supervisió de Ya. G. Sinaí. Des d'Agost de 2007 és professora i membre RCUK a la Universitat de Bristol. Rep el premi EMS, per avançar en la coneixement dels sistemes dinàmics i les caracteritzacions matemàtiques del caos, i sobretot per resoldre una qüestió fonamental oberta des de fa molt temps en sobre la propietat de mixing per fluxos localment Hamiltonians sobre superfícies.

Premi Felix Klein

El Premi Felix Klein, finançat per l'Institut de Matemàtica Industrial a Kaiserslautern, s'atorga a un jove científic (normalment d’edat menor als 38) per l'ús de mètodes sofisticats per donar una solució destacada a un problema concret i difícil en el marc industrial i que satisfà totalment les aspiracions de l’Industria. El Comitè del Premi que va seleccionar al guanyador estava format per sis membres i presidit pel professor Wil HA Schilders d'Eindhoven (Països Baixos).

Emmanuel Trélat, de 37 anys, va obtenir el seu doctorat a la Universitat de Borgonya el 2000. Actualment és professor titular a la Universitat Pierre et Marie Curie (Paris 6), França, i membre de l'Institut Universitaire de France, des de 2011. Rep el Premi Felix Klein per combinar contribucions realment impressionants en matemàtiques fonamentals per entendre i resoldre nous problemes en el control de EDPs i EDOs (problemes continus, discrets i mixts), i sobretot pels seus estudis sobre les trajectòries singulars, amb importants mètodes numèrics i algoritmes capaços de proporcionar solucions a molts problemes industrials en temps real, amb un impacte substancial, especialment en l'àrea de l’Astronàutica.

Premi Otto Neugebauer

El Premi Otto Neugebauer de recent creació en Història de les Matemàtiques ha sigut concedit per primera vegada per un article específic de gran influència o un llibre. El guanyador del premi va ser seleccionat per un comitè de cinc especialistes en història de les matemàtiques, presidit pel professor Jeremy Gray (Open University, Regne Unit). Els fons per a aquest premi han estat oferts per Springer-Verlag, una de les editorials científiques més importants.

John P. Hogendijk es va doctorar la Universitat d'Utrecht el 1983 amb una tesi sobre un tractat publicat en àrab en les seccions còniques d'Ibn al-Haytham (ca. 965-1041). En l'actualitat és professor titular en Història de les Matemàtiques al Departament de Matemàtiques de la Universitat d'Utrecht. Rep el premi Otto Neugebauer
per haver aclarit com les matemàtiques gregues es van absorbir en el món àrab medieval, com les matemàtiques es van desenvolupar durant l'Islam medieval, i la manera com es van transmetre finalment a Europa.

Feu click aquí per veure les fotos
De la cerimònia de premis, i en particular, fotos de tots els guanyadors dels premis:http://www.6ecm.pl/en/programme/ems-prizes/photos and
http://www.euro-math-soc.eu/prizewinners.html

Altres documents:
Pàgina web del congres: http://www.6ecm.pl/
Premis EMS: http://www.6ecm.pl/en/programme/ems-prizes
Logo del congres: http://www.6ecm.pl/www/images/template/header_logo.gif
Pàgina de l’EMS: http://www.euro-math-soc.eu/
Premis: http://www.euro-math-soc.eu/prizes.html
Logo de l’EMS : http://www.euro-math-soc.eu/files/garland_logo.png
La presidenta de l’EMS Marta Sanz-Solé: http://www.mat.ub.edu/~sanz/fotos/mss.jpg
Medalles Fields: http://www.mathunion.org/general/prizes/fields/photos/

satunnaisuus